Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az OPEC (Kőolajexportáló Országok Szervezete) tagállamainak kőolaj termelése változatlanul 30 millió hordó marad naponta, ami kiderül a most zajló tagországok tanácskozásán is. Még úgy is változatlan maradhat ez a mennyiség, hogy Líbia olajexportja tulajdonképpen megszűnt, e mellett pedig a nemzetközi szankciók következményeként Irán kőolajtermelése is nagymértékben zuhant.

 

Úgy látszik, hogy Szaúd-Arábia, mint az OPEC élvonalbeli tagja meg van elégedve a jelenlegi hordónkénti árral, ami meghaladja a 100 dollárt. Így nekik nem fűződik érdekük a napi termelés emeléséhez. Mellettük az OPRC többi tagja is elégedett a helyzetével, hiszen láthatóan az árszint stabilizálódott és a kitermelt mennyiség kielégíti a piacon felmerülő igényeket.

Az idei év első felében növekedett is a kereslet a piacon, ami azt jelenti, hogy a keresett mennyiség naponta 29,2 millió hordó volt, ami az év végéig elérheti a 30,35 millió hordónyi napi kereslet mennyiséget. Az OPEC tagországai pillanatnyilag meg vannak győződve arról, hogy az év végéig felmerülő igények teljesítésére abszolút fedezetet biztosít Nigéria, Irán, Líbia, valamint Irak kőolaj kitermelése, sőt a kínálat még túl is szárnyalhatja a keresletet.

Manapság az OPEC-nek nyugta van Amerikától is, ugyanis az Egyesült Államokban felszálló ágban van a palaolaj termelés, amely igen nagymértékben megdobja a hazai készletük növekedését, ezért az USA-nak most nem áll érdekében, hogy a világpiacon a hordónkénti ár túlszárnyalja a 110 dollárt.