A gépjármű biztosításokat alapvetően két nagy csoportba tudjuk sorolni. A kötelező biztosítás és a casco biztosítás a két nagy csoport, így ezekről beszélhetünk abban az esetben is amikor a használtautó biztosítás szóba kerül.


A casco biztosítás választható megléte nem kötelező, míg a kötelező biztosítást minden üzembentartónak meg kell kötnie, aki az autójával a közúti közlekedésben részt kíván venni. A kötelező biztosítást már akkor meg kell kötni, amikor az autó adás vételi szerződése életbe lép. Ezeknek a szerződéseknek a biztosítási évfordulója az adás vételi szerződés napja lesz, hiszen a közúti közlekedésről szóló törvényt módosították és az egységes biztosítási évfordulót eltörölték.

Azokban az esetekben, amikor nem kötik meg a szerződést azonnal a fedezetlenségi időszakban okozott károkért az üzembentartó vállal felelősséget és a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, mely többszöröse a normál biztosítási díjaknak. A kötelező biztosítás szerződéseket díjhalasztással is meg lehet kötni így a szerződőnek hatvan nap áll a rendelkezésére, hogy a díjakat befizesse.

A választható módozat esetében, azaz a casco biztosításnál nem kötelező azonnal megkötni a szerződést. A casco biztosítás kiválasztásához érdemes a casco biztosítás kalkulátort választani, hiszen itt egyszerre tudja megnézni a teljes hazai biztosítási kínálatot. Amennyiben biztosan tudja, hogy casco biztosítást is kötni fog úgy érdemes a kötelező biztosítással együtt ellenőrizni a díjakat, hiszen sok biztosító az együttes kötésért rendkívüli kedvezményeket biztosít. A használt autó biztosítás megkötése előtt használja az interneten is megtalálható biztosítás kalkulátorokat és kösse meg a szerződését a kedvezmények maximális kihasználásával.